Kata laluan mestilah kompleks dan unik, yang mengandungi gabungan huruf besar dan huruf besar, nombor, dan aksara khas. Untuk perlindungan tambahan, gunakan pengesahan dua faktor, yang memerlukan bukan sahaja kata laluan, tetapi juga kod pengesahan tambahan.

2. Pastikan perisian anda dikemas kini:

Kemas kini perisian, termasuk sistem pengendalian, program antivirus dan aplikasi lain, mengandungi pembetulan untuk kelemahan keselamatan. Pastikan semua program anda sentiasa dikemas kini kepada versi terkini untuk meminimumkan risiko.

3. Sandaran Data:

Sandaran data biasa adalah langkah penting untuk melindungi daripada kehilangan data akibat serangan siber, kegagalan sistem, atau kerosakan fizikal pada peralatan. Membangunkan pelan sandaran data dan menyimpan sandaran pada media selamat dan berasingan.

4. Latihan pekerja:

Faktor manusia sering menjadi pautan lemah dalam keselamatan siber. Melatih pekerja secara berkala mengenai asas penggunaan sistem IT yang selamat, pengiktirafan e-mel pancingan data, dan skim kejuruteraan sosial yang lain.

5. Lindungi Rangkaian Wayarles Anda:

Jika anda menggunakan rangkaian wayarles di pejabat anda, pastikan ia dilindungi kata laluan, gunakan penyulitan WPA2 dan mempunyai rangkaian berasingan untuk akses tetamu. Hadkan akses ke rangkaian wayarles kepada pekerja sahaja dan gunakan mekanisme penguncian automatik selepas beberapa percubaan log masuk gagal.

6. Melaksanakan firewall dan perisian antivirus:

Tembok api membantu menyekat trafik yang tidak diingini dari luar rangkaian anda, melindungi anda daripada serangan daripada Internet. Pasang perisian antivirus yang boleh dipercayai untuk mengimbas dan mengesan perisian hasad pada peranti pada rangkaian anda.

Kesimpulan

Kesimpulannya, keselamatan siber adalah aspek penting bagi semua organisasi, termasuk perniagaan kecil dan sederhana. Mengikuti amalan terbaik keselamatan data, melatih pekerja, dan mengemas kini perisian secara berkala dapat mengurangkan risiko serangan siber dan melindungi perniagaan anda dari ancaman yang berpotensi. Jangan lupa untuk mengikuti trend keselamatan siber terkini dan menyesuaikan langkah keselamatan anda untuk menghadapi ancaman baru.