Sebelum beralih kepada kaedah paling popular untuk menyembunyikan lokasi sebenar anda, adalah penting untuk memahami apa itu alamat IP saya. Alamat IP (Internet Protocol) melaksanakan fungsi mengenal pasti PC atau peranti lain  yang digunakan oleh pengguna untuk mengakses Internet. Walaupun alamat membantu anda menyemak imbas banyak laman web, ia meningkatkan kemungkinan serangan penipuan dan menjejaskan data peribadi yang sensitif. Sesetengah penggodam secara khusus mencari alamat IP syarikat atau organisasi perbankan tertentu untuk mencuri dananya. Atas sebab ini, ramai pengguna berfikir untuk menyembunyikan data mereka sendiri.

Bagaimana untuk menyembunyikan alamat IP: hanya kaedah yang telah terbukti

Sesetengah kaedah membantu bukan sahaja menukar alamat sebenar, tetapi juga mengetahui IP anda. Anda dapat menemukan beberapa pilihan yang berkesan di bawah. 

Penggunaan perkhidmatan VPN

VPN ialah program atau perkhidmatan khas yang boleh menyembunyikan IP sebenar seorang pengguna. Untuk menggunakan kaedah ini, anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah. Pertama sekali, muat turun VPN dari laman web rasmi developer, pasang pada telefon pintar atau PC anda dan mula bekerja. 

Selepas menyambung ke perkhidmatan yang dipilih, program akan menukar data IP secara automatik. Sehubungan itu, mencari IP dengan menganalisis paket data melalui Internet menjadi tidak mungkin. Di samping itu, program ini boleh menyulitkan trafik dengan mengalihkannya ke perkhidmatan lain. Akibatnya, seorang pengguna akan mempunyai pilihan berikut:

Mengurangkan risiko kawalan kerajaan.

Singkirkan pengiklan yang pembekalnya sentiasa menghantar maklumat daripada pertanyaan carian.

Tiada sekatan untuk melayari Internet.

Pengguna juga boleh memuat naik atau memuat turun fail torrent dalam format tanpa nama.

Penggunaan data mudah alih

Sambungan mudah alih adalah alternatif yang sesuai untuk kaedah pertama jika orang itu berada di dalam bandar. Sistem ini berbeza daripada komputer riba dan PC. Akibatnya, alamat IP yang berbeza muncul. 

Pilihan ini tidak boleh dipanggil perlindungan yang sangat berkesan, kerana ia hanya membenarkan anda mengelakkan penampilan iklan yang disasarkan atau serangan DDoS pada PC anda. 

Perlu diingat bahawa kebanyakan pengguna mempunyai trafik mudah alih yang terhad, jadi agak sukar untuk menyediakan sambungan sepanjang masa. Jika tidak, terdapat risiko mendapat bil yang besar untuk perkhidmatan daripada pengendali.