Nilai SSID melaksanakan fungsi mengenal pasti rangkaian, iaitu nama. Ini adalah maklumat pertama yang pengguna lihat selepas menyambung melalui modul Wi-Fi. SSID adalah nama yang anda perlukan untuk mencari pusat akses anda sendiri antara modul Wi-Fi lain yang berfungsi dalam kawasan definisi pada PC atau telefon pintar. 

Cara SSID dicipta dan adakah mungkin untuk menukar nama pengecam?

Untuk mengetahui SSID, anda perlu melihat jenama atau nombor peralatan. Mungkin terdapat nama sistem yang ditetapkan secara automatik selepas menyambung ke ISP. 

Anda perlu membuka tetapan penghala untuk menukar nama. Untuk melakukan ini, seorang pengguna memasukkan parameter dan menunjukkan alamat IP dalam baris penyemak imbas. Selepas lulus kebenaran dalam tetapan, anda boleh menukar nama lalai. 

Pada masa hadapan, nama itu akan diketahui oleh semua pengguna yang berada dalam kawasan liputan SSID Wi-Fi. Untuk mencipta nama baharu, anda harus memberi perhatian kepada pengesyoran berikut:

Dalam nama yang dicipta, ia patut menggunakan kombinasi nombor dan huruf.

Tidak perlu memilih nama yang akan menarik perhatian tambahan.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan log masuk atau maklumat peribadi.

Secara berkala adalah wajar menukar nama SSID Wi-Fi.

Garis panduan mudah akan membantu mencipta nama yang paling boleh dipercayai.

Bagaimana saya boleh menyembunyikan SSID

Anda perlu pergi ke tetapan penghala dan cari pilihan «Sembunyikan SSID». Jika anda mengaktifkannya, maka pengecam tidak akan lagi tersedia untuk umum. Untuk membolehkan pengguna menyemak sama ada pengecam benar-benar tersembunyi, prosedur berikut mesti diikuti:

Pergi ke menu dengan sambungan rangkaian.

Buka Pengurusan Rangkaian Wayarles.

Pilih «Tambah».

Pilih untuk membuat sambungan secara manual.

Masukkan SSID, jenis penyulitan dan kunci (ini ialah maklumat yang telah ditetapkan sebelum ini untuk penghala).

Anda boleh menutup tingkap di sini. Sambungan baharu sepatutnya muncul dalam senarai. Parameternya boleh diselaraskan jika perlu. 

Apabila menggunakan telefon pintar, anda perlu menghidupkan Wi-Fi dan menambah data pada pusat akses tersembunyi.