Penyemak imbas yang selamat mesti memastikan bukan sahaja kerahsiaan data peribadi, tetapi juga melaksanakan fungsi tertentu. Ciri-ciri utamanya termasuk yang berikut:

Memberi perlindungan apabila memuat turun fail dari laman web yang disekat.

Tapis laman web yang dipersoalkan untuk mengelakkan serangan siber atau penipuan.

Lumpuhkan penjejakan lokasi. 

Kebanyakan penyemak imbas mempunyai pilihan sedemikian, tetapi anda harus memilih program yang telah terbukti sahaja untuk memastikan keselamatan maksimum.

Google Chrome

VPN untuk Chrome dianggap sebagai permintaan yang paling popular, sama seperti penyemak imbas itu sendiri. Gergasi IT membangunkan banyak pilihan yang membolehkan anda mencipta keadaan paling selamat untuk melayari Internet, menyulitkan data peribadi dengan selamat dan tidak memindahkannya kepada pihak ketiga. 

Namun, bagi pengguna Google Analytics, adalah penting untuk mengambil perhatian bahawa penyemak imbas memaut ke laman web tertentu. Di samping itu, lokasi setiap pengguna direkodkan. Pakar pasti bahawa Google boleh mengongsikan data sedemikian dengan pengiklan. Namun, kerjasama sedemikian tidak menimbulkan sebarang potensi ancaman kepada pengguna. 

Internet Explorer/Internet Edge

Edge vs Chrome telah lama dalam mod perjuangan. Penyemak imbas ini dibangunkan oleh gergasi IT global yang dipercai iaitu Microsoft. Walaupun menggunakan teknologi terkini dan algoritma penyulitan maklumat, pakar masih yakin bahawa Edge masih kurang selamat daripada Chrome. 

Seperti penyemak imbas pertama, Internet Edge menyimpan lokasi pengguna dan menyimpan rekod automatik untuk dihantar kepada pengiklan. Jika anda menggunakan sambungan VPN tambahan, anda boleh menyingkirkan kandungan yang menjengkelkan.

The Tor Browser

Enjin carian Tor ialah rangkaian tanpa nama. Penyemak imbas membantu menyediakan akses peribadi ke Internet. Penyemak imbas juga boleh menyembunyikan trafik dan alamat IP sebenar anda. Ramai pakar juga pasti bahawa penyemak imbas ini adalah yang paling selamat. Oleh itu, tidak masuk akal untuk mempertimbangkan perlumbaan Firefox vs Chrome.