Sebelum anda mengetahui alamat IP anda, adalah penting untuk memahami bahawa ini adalah nama yang terdiri daripada gabungan berangka. Peranti yang bersambung ke Internet mempunyai nama ini. IP boleh dibandingkan dengan alamat rumah, kerana ia juga diberikan kepada setiap peranti dan merupakan parameter untuk mengenal pasti dan menentukan lokasi semasa. Pada masa ini, dua jenis digunakan: IPv4 dan IPv6.

Apakah maksud ‘lokasi mengikut alamat IP’?

Ini adalah bahagian alamat IP yang menunjukkan lokasi geografis seorang pengguna PC. Apabila penghala atau pelayan proksi digunakan, lokasinya ditentukan. Dalam kebanyakan kes, hanya wilayah, bandar dan poskodnya yang dipaparkan. Namun, terdapat sambungan yang dengan mudah menggunakan IP awam untuk mengetahui maklumat lanjut. Parameter seperti geolokasi digunakan terutamanya dalam bidang pemasaran. 

IP awam bukan satu-satunya. Terdapat juga yang maya yang tiada kaitan dengan lokasi sebenar pengguna. Alamat sedemikian sering digunakan apabila menyambung ke perkhidmatan VPN khas yang menutup alamat IP sebenar. 

Bagaimanakah saya boleh menukar lokasi semasa saya

Untuk melindungi data peribadi, melindungi diri daripada pengiklanan yang mengganggu, ramai pengguna cuba menyembunyikan lokasi sebenar mereka. VPN (rangkaian peribadi maya) akan membantu untuk melakukannya. Perkhidmatan sedemikian akan membantu bukan sahaja menyulitkan trafik Internet dan melindungi data peribadi, tetapi juga menunjukkan IP anda jika perlu.

Faedah Menyembunyikan Lokasi Sebenar Anda

Terdapat beberapa kelebihan untuk menyembunyikan lokasi:

Anda boleh melindungi maklumat anda dengan selamat apabila menggunakan Wi-Fi awam.

Anda boleh menggunakan laman web yang disekat tanpa sekatan. 

Sediakan perlindungan dari penyekatan IP

Fungsi VPN menghalang percubaan untuk menjejaki aktiviti pengguna di Internet untuk merampas datanya untuk digunakan dalam skim penipuan.