Hari ini sukar untuk mengejutkan sesiapa sahaja dengan kehadiran rangkaian Wi-Fi di rumah. Pengguna lanjutan selalunya memilih untuk melaraskan tetapan untuk melindungi data mereka atau meningkatkan kelajuan pemindahan data. Dalam menyelesaikan kebanyakan masalah, anda perlu mencari alamat IP penghala. 

Bagaimana untuk mencari alamat IP pada penghala

Adalah dinasihatkan untuk mula mencari alamat IP dengan kaedah paling mudah dan kemudian beralih kepada penyelesaian teknikal yang lebih kompleks:

Lihat pelekat.

Kebanyakan pengilang meletakkan pelekat khas pada penghala dengan ciri teknikal utama yang mungkin diperlukan oleh seorang pengguna. Sebagai peraturan, alamat IP terletak di sebelah kiri selepas nama model dan tulisan ‘Default Settings’. Tetapi lokasi ciri secara keseluruhan bergantung kepada pengilang.

Cuba alamat IP standard, yang sesuai untuk kebanyakan penghala.

Jika penghala digunakan untuk rangkaian standard untuk rumah atau syarikat kecil, maka 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 paling kerap digunakan. Memandangkan kebarangkalian alamat yang berbeza digunakan adalah tinggi, sebaiknya gunakan pilihan yang dicadangkan. Untuk menyemak, anda perlu memasukkan nombor dalam baris yang ditentukan. Jika alamatnya sepadan, maka antara muka akan muncul secara automatik, atau anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan.

Gunakan arahan IPCONFIG.

Jika kaedah kedua tidak memberikan hasil yang diharapkan, anda boleh menggunakan IPCONFIG sebagai alternatif. Untuk melakukan ini, tekan kombinasi win + R, buka menu dan klik pada butang ‘Run’. Seterusnya, taip CMD untuk memaparkan command prompt. Seterusnya, tentukan IPCONFIG dan masukkannya. Semakan sederhana alamat IP akan membantu menentukan parameter ini. Ia terletak bertentangan dengan gateway utama.

Gunakan tetapan Windows.

Penyelesaian alternatif untuk pengguna yang mengalami kesukaran bekerja dengan rentetan untuk melaksanakan arahan. Dalam kes ini, anda boleh pergi ke tetapan penghala melalui antara muka Windows. Untuk melakukan ini, anda perlu membuka Panel Kawalan, pergi ke rangkaian dan Internet, dan kemudian buka rangkaian dan pusat perkongsian. Pilih sambungan kawasan setempat. Pilih maklumat dalam tetingkap yang muncul. Dalam tetingkap seterusnya, maklumat lengkap tentang sambungan rangkaian akan muncul, di mana alamat IP akan didaftarkan.

Sesetengah kaedah juga boleh digunakan jika Ethernet tidak mempunyai konfigurasi IP yang sah.