Ialah mudah untuk menentukan lokasi dengan menggunakan IP, kerana hampir setiap perkhidmatan menyimpan rekod alamat. Prinsip ini berfungsi seperti berikut: sebaik sahaja pengguna melawat laman web atau halaman web, alamat IP direkodkan secara automatik. Di samping itu, fragmen PHP yang disembunyikan dalam sumber yang meragukan boleh dengan mudah mengetahui alamat IP dan menyampaikannya kepada penjenayah siber. 

Adakah mungkin untuk menyembunyikan lokasi IP saya dengan menggunakan VPN

Perkhidmatan VPN moden dapat menyembunyikan lokasi semasa seorang pengguna dan IPnya yang sebenar. Tetapi pertama sekali, anda perlu memilih program yang boleh dipercayai yang boleh menyulitkan trafik keluar. Akibatnya, alamat IP sebenar akan digantikan dengan alamat maya. Oleh itu, adalah mustahil untuk mencari lokasi sebenar dengan menganalisis paket data di Internet. 

Perkhidmatan yang berkualiti tinggi dan cekap akan mengubah hala trafik kepada perkhidmatan alternatif yang akan bertanggungjawab terhadap privasi dan keselamatan data pengguna. Perkhidmatan yang terbukti akan dapat menutup maklumat peribadi dengan berkesan dan menyimpan trafik tanpa pendedahan.

Bagaimana untuk menyembunyikan lokasi semasa anda

Untuk menangani algoritma tindakan, program iTop VPN percuma untuk Windows akan digunakan. Mereka yang ingin boleh memuat turun sambungan VPN Chrome, tetapi dalam kes ini, anda harus mengikut arahan tertentu daripada seorang developer.

Untuk menyembunyikan lokasi anda dengan menggunakan iTop VPN, sila ikut langkah berikut:

Muat turun program dari laman web rasmi developer dan pasangkannya pada PC.

Antara muka perkhidmatan utama akan muncul. Pengguna boleh memilih salah satu terowong yang disediakan secara percuma.

Sebelum anda membuka VPN dan mula bekerja, anda perlu membuka bahagian keselamatan terlebih dahulu, lihat status semasa dengan menggunakan fungsi IP Checker.

Jika terdapat padanan dengan alamat sebenar dan lokasi geografi, maka IP dibuka. Seterusnya, anda perlu pergi ke tab ‘semua pelayan’ dan pilih mana-mana untuk disambungkan. 

Sebaik sahaja program bersambung ke salah satu terowong yang berfungsi, pelayan web rumah akan ditutup dan anda tidak perlu risau tentang memaparkan alamat IP sebenar anda.