Fire TV dikawal melalui Amazon Fire OS, yang dicipta berdasarkan Android. Penyelesaian teknikal ini memberikan banyak kelebihan dan membuka platfrom yang berbeza. Menaik taraf kepada Fire Stick dengan jailbreak membolehkan anda mengakses lebih banyak kandungan. 

Bagaimana untuk melakukan jailbreak

Sebelum anda boleh menggodam Firestick, anda perlu memasang Kodi terlebih dahulu. Tetapi ia tidak disenaraikan sebagai aplikasi dalam Amazon Appstore. Memandangkan platform Android tidak melarang muat turun daripada laman web pihak ketiga, anda boleh memuat turun fail apk tanpa masalah dan menghabiskan masa minimum. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perkhidmatan VPN yang dipercayai.

Untuk menggodam Firestick, anda perlu membenarkan peranti memuat turun aplikasi daripada laman web pihak ketiga terlebih dahulu:

Anda perlu membuka menu tindakan pantas pada TV, pergi ke tetapan dan muatkan senarai. Anda juga boleh melihat senarai tetapan selepas pergi ke skrin utama dan menatal menu ke kanan.

Tekan butang bawah pada peranti kawalan jauh dan pergi ke menu sehingga item My Fire TV.

Pilih pilihan Developer dan dalam bahagian tetapan cari item ‘Tentang program’.

Cari item ‘Aplikasi daripada situs web yang tidak diketahui’ dan klik pada butang tengah. Selepas menyimpan tetapan, pada masa hadapan peranti akan mula memuat turun fail dari laman web pihak ketiga. Jika amaran muncul tentang bahaya memuat turun fail daripada sumber luaran, anda hanya perlu mengesahkan muat turun. 

Seterusnya, anda boleh mula memuat turun Kodi, yang Amazon tidak mengiklankan secara rasmi. Aplikasi ini akan berjalan pada Android, dengan menyediakan penggunaan julat aplikasi sedia ada, tetapi dengan sekatan khusus, dengan mengambil kira rantau atau fungsi asas sistem pengendalian. Dalam kes pertama, mask subnet yang dibuat oleh perkhidmatan VPN akan membantu. Banyak perkhidmatan yang berkesan disediakan secara percuma. Selain penyulitan, banyak program juga menawarkan semakan pantas IP anda.